Wat zijn de nadelen van extra aflossen op je hypotheek?

Extra aflossen op je hypotheek heeft voordelen, maar kijk verder dan dat. Houd ook rekening met de nadelen. Als de nadelen van dit artikel voor jou niet gelden, kun je extra afbetalen op je hypotheek.

Door het aflossen van je hypotheek verlaag je jouw maandlasten. Dit is ideaal als jouw inkomen zakt doordat je bijvoorbeeld met pensioen gaat. Door extra aflossingen kun je sneller een afbetaalde woning krijgen. Of je lost op deze manier het probleem van een aflossingsvrije hypotheek op.  Houd er rekening mee dat extra aflossen altijd ten koste van een andere financiële buffer gaat. Wat zijn de nadelen van extra aflossen op je hypotheek?

Geld vast in stenen

Geld dat je gebruikt voor het aflossen, kun je niet weer eenvoudig terughalen uit je woning. Het gaat een onderdeel uitmaken van de overwaarde in je woning. Als je later het geld toch weer nodig hebt voor andere uitgaven, kun je niet zonder het maken van hoge kosten het geld terughalen uit je woning.

Financiële buffer

Heb je toch geld nodig voor bijvoorbeeld het kopen van een auto, het plaatsen van een nieuwe keuken of voor een aanbouw aan je woning? Dan moet je een lening afsluiten tegen een vaak naar verhouding hoge rente. Je moet dus rekening houden met toekomstige wensen of kostenposten die veel geld kosten. Geld dat je misschien nodig hebt in de toekomst, moet je daarom niet gebruiken voor extra aflossen.

Hypotheekrenteaftrek

Dankzij de hypotheekrenteaftrek is het heel waarschijnlijk dat je een deel van de betaalde hypotheekrente terugkrijgt van de Belastingdienst. Je moet dus meer belasting afdragen aan de Belastingdienst na extra aflossingen. Door het aflossen op je hypotheek verlaag je het fiscaal voordeel. Uiteraard is de maandelijkse besparing door het aflossen groter dan het financiële nadeel, maar het is wel een nadeel waar je rekening mee moet houden.

Vraag je hypotheekadviseur

Met sommige hypotheken is het niet verstandig om extra af te lossen. Dat is bijvoorbeeld het geval bij een spaarhypotheek of een bankspaarhypotheek. Extra aflossen kan zelfs fiscale gevolgen hebben. Daarom moet je eerst met je hypotheekadviseur overleggen voordat je extra gaat aflossen.

Wat is de besparing?

Ga niet extra aflossen als het sparen op een spaarrekening je meer rente op gaat leveren. Op sommige spaarrekeningen kun je al weer een rente ontvangen van meer dan 3%. Als je huidige hypotheek is afgesloten in de tijden met de lage hypotheekrentes, betaal je mogelijk minder dan 1,5% aan rente. Ga dus niet extra aflossen als jouw geld op een andere manier meer rendement kan opleveren.