Hoe wordt een taxatie uitgevoerd?

Wil je een hypotheek afsluiten (koop) of oversluiten (bijvoorbeeld verbouwen), dan heb je vrijwel altijd een taxatierapport nodig. Maar wie mag woningen taxeren? Hoe wordt een taxatie uitgevoerd? En hoeveel tijd neemt het taxeren in beslag?

Wie mag een taxatie uitvoeren?

De taxatie van een woning mag uitsluitend door een erkend register taxateur worden uitgevoerd. Dat wil zeggen dat de persoon in het taxateur register ingeschreven staat (NRVT = Nederlands Register voor Taxateurs) en aangesloten is bij een van de drie brancheverenigingen in de makelaardij; NVM, VBO of VastgoedPRO. Daarnaast is het goed om te weten dat een taxateur volgens de regelgeving van het Nederlands Register Vastgoed Taxateurs (NRVT) alleen binnen een bepaald werkgebied taxaties uit mag voeren. In de vier grote steden Amsterdam, Utrecht, Den Haag en Rotterdam moet de taxateur werkzaam zijn binnen een straal van 10 kilometer van het te taxeren object. In de provincies Zeeland, Friesland en Groningen en op de Waddeneilanden geldt een maximum straal van 30 kilometer, en in de rest van Nederland wordt een straal van 20 kilometer gehanteerd. Met andere woorden: je moet altijd een lokale taxateur inschakelen. Tot slot mag de taxateur niet als makelaar voor de koper of verkoper van de woning optreden; op die manier kan namelijk een onafhankelijke en betrouwbare marktwaarde gegarandeerd worden.

Hoe wordt een taxatie uitgevoerd?

Zodra je een geschikte Register-Taxateur gevonden hebt, maak je een afspraak voor de taxatie. De taxateur komt dan bij de woning langs om deze te inspecteren, de maten op te nemen en foto’s te nemen. Tijdens de inspectie wordt in elk geval naar de volgende zaken gekeken:

  • Bouwjaar
  • Type huis en indeling
  • Afmetingen en oppervlakte
  • Materiaalgebruik en afwerking
  • Staat van onderhoud
  • Isolatie, energielabel en verduurzamingsmaatregelen
  • Omgeving en ligging
  • Bestemmingsplannen
  • Juridische zaken (zoals perceelgrenzen etc.)
  • Situatie van de huidige woningmarkt

Op basis van de inspectie zal de taxateur een taxatierapport opstellen met de uitgewerkte bevindingen en waardebepaling.

Hoelang duurt de taxatie van een woning?

De opname van een woning neemt ongeveer een uur in beslag. Daarna moet het taxatierapport natuurlijk nog worden uitgewerkt. Hoelang dat duurt verschilt per taxateur, maar er gaat meestal wel een week overheen alvorens je het taxatierapport ontvangt.

Ga je een huis kopen en heb je al een taxatierapport van de verkoper ontvangen? Hou er dan rekening mee dat vrijwel alle taxatierapport een geldigheidsduur van 6 maanden hebben.