Waarop letten tijdens een bezichtiging?

Een foto zegt meer dan duizend woorden, maar voordat je een huis koopt wil je het natuurlijk wel met eigen ogen bekijken. Waar moet je allemaal op letten tijdens een bezichtiging? Wij gaan je vandaag meenemen in de belangrijkste zaken waar je op moet letten tijdens een bezichtiging. Natuurlijk helpen wij je hier graag bij!

Belangrijke aandachtspunten tijdens een bezichtiging

Let tijdens een bezichtiging in elk geval op de volgende zaken: 

Indeling & ruimte

Wanneer je niet voor nieuwbouw gaat, staan er tijdens de bezichtiging meubels in het huis. Probeer door die inrichting heen te kijken en de ruimtes zelf te beoordelen. Zijn de kamers groot genoeg? Is de indeling naar wens, of zou je iets moeten of willen verbouwen? 

Staat van onderhoud

Bekijk de staat van het schilderwerk (binnen én buiten), raam- en deurkozijnen, trappen, plinten, enzovoorts. Wat achterstallig onderhoud hoeft geen deal-breaker te zijn, maar hou er rekening mee dat het je extra geld kan gaan kosten. Vergeet ook de tuin niet, let bijvoorbeeld op de staat van schuttingen, bestrating en beplanting. 

Veelvoorkomende gebreken

De verkoper heeft een mededelingsplicht en jij hebt als koper een onderzoeksplicht. Hou dus goed je ogen open tijdens de bezichtiging. Een slechte fundering, onvoldoende ventilatie (met name in badkamers), scheurvorming in de gevel, beton- en houtrot, vochtige kruipruimtes, lekkages en een slecht onderhouden dak behoren tot de meest voorkomende gebreken bij bestaande koopwoningen.

Verwarming

Wanneer er een cv-ketel aanwezig is, ga dan na hoe oud deze is (cv-ketels dienen na 10 tot 15 jaar vervangen te worden), wanneer er voor het laatst onderhoud is gepleegd en of de ketel eventueel gecombineerd kan worden met een hybride warmtepomp.

Energielabel

Vraag naar het energielabel en of er al maatregelen zijn getroffen om de woning te verduurzamen. In hoeverre is de woning geïsoleerd? Veel investeringen in duurzame oplossingen kun je meteen in de hypotheek meefinancieren, dus vraag naar de mogelijkheden om verder te verduurzamen, bijvoorbeeld middels zonnepanelen.

Badkamer & keuken

Bekijk de staat van voorzieningen in de badkamer en keuken. Ziet het sanitair, het tegel- en voegwerk en de kranen er netjes uit? En hoe zit het met de staat van het ventilatiesysteem, de afzuigkap, de kookplaat en de oven? Alle apparatuur die na de verkoop in de woning blijft verdient je aandacht!

Ligging & lichtinval

Hoe zit het met de ligging van de woning? Heb je zon in de tuin of op het balkon? En komt er voldoende daglicht binnen?

Omgeving

Maak voor of na de bezichtiging eens een wandeling door de buurt. Welke voorzieningen zijn er in de omgeving? Hoe ver is de dichtstbijzijnde supermarkt? En hoe zit het met de parkeergelegenheid?

Door goed te letten op deze punten krijg je een compleet beeld van de staat van de woning en kun je een weloverwogen beslissing maken over een mogelijke aankoop.