Wat doet een aankoopmakelaar?

Wanneer je op zoek gaat naar een koopwoning, dan is het zeker aan te raden om een aankoopmakelaar in te schakelen. Maar wat doet een aankoopmakelaar eigenlijk?

Wat doet een aankoopmakelaar?

Als woningzoekende wil je vast niet alles uit besteden en dat hoeft ook niet. Maar over het algemeen kan een aankoopmakelaar het volgende voor je betekenen:

 

Een zoekopdracht opstellen

Een van de eerste dingen die een aankoopmakelaar doet is jouw wensen en behoeften op papier zetten en op basis daarvan een zoekopdracht opstellen. Dat scheelt je niet alleen tijd, je kunt ook andere kopers voor zijn; de suggesties voor koopwoningen die je ontvangt komen namelijk vaak pas enkele dagen later op Funda en soortgelijke websites te staan.

 

Je vergezellen tijdens bezichtigingen

Een aankoopmakelaar biedt een objectief perspectief tijdens bezichtigingen en kan je wijzen op eventuele gebreken die je zelf misschien niet (direct) opvallen. Daarnaast weten aankoopmakelaars, door hun ervaring, precies welke vragen ze aan de verkoopmakelaar moeten stellen. 

 

Onderzoek doen naar de woning en de buurt

Heb je serieuze interesse in een woning? Dan zal de aankoopmakelaar informatie verzamelen over de woning en de directe omgeving. Denk aan de WOZ-waarde en bestemmingsplannen.

 

Adviseren over een realistisch bod

Als koper kun je je al snel laten meeslepen door je emoties. Je aankoopmakelaar houd je met beide benen op de grond door de woningwaarde vanuit een rationeel perspectief te evalueren en je te adviseren over een realistisch bod.

 

Namens jou onderhandelen

De aankoopmakelaar zal in overleg met jou een strategie bepalen om de kans dat jij daadwerkelijk je droomhuis kunt kopen te vergroten. Aankoopmakelaars onderhandelen altijd in jouw belang en door hun kennis en ervaring gaan ze ervoor om een zo laag mogelijke verkoopprijs te krijgen!  

 

De bouwtechnische keuring regelen

Voordat de aankoop definitief wordt, zal de aankoopmakelaar doorgaans een gespecialiseerde bouwinspecteur inschakelen om de staat van de woning te beoordelen en inzicht te geven in eventuele gebreken en uit te voeren werkzaamheden. 

 

De kleine lettertjes controleren

Het kopen van een huis is overweldigend. Des te prettiger is het als je iemand hebt die oog heeft voor zaken die in de kleine lettertjes staan, zoals ontbindende voorwaarden, clausules en het boetebeding. Ook zullen we u een duidelijk beeld geven van alle bijkomende kosten, zoals notariskosten en overdrachtsbelasting. De aankoopmakelaar zal ook de akte van levering en de rekening van de notaris controleren. 

 

Je naar verschillende experts doorverwijzen

Aankoopmakelaars beschikken over een netwerk van allerlei experts. Heb je een geschikte taxateur, hypotheekadviseur of notaris nodig? Dan kan je aankoopmakelaar je naar de juiste persoon doorverwijzen.

 

Kortom, een aankoopmakelaar begeleidt jou als koper gedurende het hele aankoopproces; van het zoeken naar een geschikte woning tot en met de juridische afhandeling en nazorg. Zo zorgen we ervoor dat jij als koper een weloverwogen beslissing kan maken. Zoek je toch een verkoopmakelaar? Ook dan staan wij voor je klaar!