Wat doet een verkoopmakelaar?

 

Er komt heel wat kijken bij de verkoop van een huis, maar je hoeft niet alles alleen te doen. Een verkoopmakelaar kan je heel wat werk uit handen nemen én helpen om de best mogelijke prijs voor je woning te krijgen. Maar wat doet een verkoopmakelaar precies?

Wat doet een verkoopmakelaar?

Schakel je een verkoopmakelaar in om je woning te verkopen, dan word je op de onderstaande punten ontzorgt: 

Adviseren over een passende vraagprijs en verkoopstrategie

Aan de hand van een vooronderzoek, waarbij Kadastergegevens, prijzen van vergelijkbare woningen in de buurt, de ligging en de staat van je woning worden bekeken, adviseren verkoopmakelaars over de vraagprijs. Ze handelen in jouw belang en weten welke verkoopstrategie jou de beste prijs kan opleveren. 

Afspraken vastleggen

Besluit je na het kennismakingsgesprek met de verkoopmakelaar in zee te gaan, dan zal hij/zij afspraken over o.a. vraagprijs, voorwaarden en tarieven vastleggen in een zogeheten opdracht tot dienstverlening. Na ondertekening kan de verkoopmakelaar echt voor je aan de slag. 

Helpen om je huis verkoop klaar te maken

Je verkoopmakelaar adviseert over wat je kunt doen om je woning zo aantrekkelijk mogelijk te maken voor potentiële kopers. Zodra alles op orde is worden er foto’s gemaakt door een professionele fotograaf, plattegronden getekend en teksten geschreven om online te plaatsen. Ook wordt er een brochure, specifiek van jouw woning, gemaakt en gedrukt.

Bezichtigingen plannen en begeleiden

Je verkoopmakelaar overlegt met jou op welke dagen bezichtigingen kunnen worden ingepland. Het is raadzaam om hier niet voor thuis te blijven, maar de makelaar de kans geven om geïnteresseerden te laten rondleiden. Op die manier voelen kijkers zich minder bekeken en minder bezwaard om hun mening te uiten.

Onderhandelen

De verkoopmakelaar zal de biedingen van potentiële kopers met jou bespreken en namens jou onderhandelen over de prijs en de voorwaarden. Jij bepaalt uiteindelijk of je wel of niet akkoord gaat met een bod.

De koopakte opstellen

Ga je akkoord met een bod, dan zal de verkoopmakelaar de koopakte opstellen en door jou laten controleren alvorens het document naar de kopers door te sturen om te ondertekenen. De getekende koopakte wordt vervolgens doorgestuurd naar de notaris.

De eindinspectie uitvoeren

Voor de overdracht zal de verkoopmakelaar de woning samen met jou en de koper inspecteren, om te controleren of alles zoals afgesproken wordt opgeleverd. 

De verkoop afronden

Het laatste dat er gebeurt voordat de samenwerking met de verkoopmakelaar wordt afgesloten, is het tekenen van de akte van levering bij de notaris en de overdracht van de sleutel aan de koper. Mocht je vervolgens nog vragen hebben, dan kan je altijd bij ons terecht. 

Kortom, een verkoopmakelaar neemt een groot deel van het veelzijdige verkoopproces uit handen van de verkoper, zorgt voor een professionele afhandeling en streeft ernaar om de woning tegen de best mogelijke voorwaarden te verkopen. Meer weten over wat Randmeer Makelaars voor jou kan betekenen? Neem gerust contact met ons op!